Hyvän hääkuvan jäljillä

Osallistun Love me do -häätapahtumaan Kaapelitehtaalla 21. – 22.1.2017. Osallistuminen jännittää, sillä en ole ennen ollut häämessuilla mukana. Odotan kuitenkin innolla että pääsen tapaamaan tulevia hääpareja ja juttelemaan kiinnostavien ihmisten kanssa! Olen rakentamassa messuille pientä, lämminhenkistä messuosastoa, jossa on mahdollisuus jutella ja tutustua minuun lähemmin, kysellä hääkuvauksesta yleensä ja osallistua messukilpailuun, josta lisäinfoa lähempänä!

Pääsyliputon ja uudenlainen häämessutapahtuma Love me do järjestetään nyt viidettä kertaa. Kävin viime tammikuisilla messuilla haistelemassa tunnelmaa, ja pidin tapahtuman rennosta ilmapiiristä. Näytteilleasettajia ei ole eroteltu seinillä omiin karsinoihinsa, mikä mahdollistaa kiinnostavammat ja avoimemmat näytteillepanot.

Love me do:n innoittamana ajattelin kirjoittaa vähän siitä, millainen on mielestäni hyvä hääkuva, tai tarkemmin millainen on hyvä hääpotretti. Tarkoitukseni ei ole raapustaa kaiken kattavaa selostusta aiheesta, vaan avata hieman hääkuvien syntyprosessia, siis sitä kaikkea, mitä kuvaajan päässä liikkuu kuvaa ottaessa.

Vahva tunnelma

Hääpari katsoo toisiaan silmiin ja nauraa.
Aito tunne välittyy valokuvasta.

Itselleni tärkeintä hääkuvissa on tunnelma, joka niistä välittyy. Joskus nähdessään oikein hienon valokuvan, sen vain tuntee vahvasti. Tietää, että kuva on upea, vaikkei oikein osaakaan selittää miksi. Tunnelmaan kuvassa vaikuttavat kuitenkin monet tekijät: kaunis valo, toimiva tausta, hääparin asettelu, eleet ja katseet, hääparin välinen kontakti, sommittelu ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä — kuvankäsittely.

Kaunis valo

Rakastunut hääpari metsässä.
Lämmin auringonvalo muotoilee metsämaisemaa ja korostaa hääparin siluettia.

Valokuvauksessa valo on kaikki kaikessa. Upea valo voidaan saavuttaa käyttämällä luonnossa vallitsevaa valoa tai salamoiden avulla. Itse käytän pääasiassa luonnonvaloa hääkuvauksessa, sillä sen avulla voin välittää aitoa tunnelmaa hääpäivästä. Toisin kuin voisi kuvitella, kirkas auringonpaiste ei ole paras mahdollinen kuvausvalo. Suora auringonvalo tekee kuvassa kasvoille miltei mustavalkoisen jyrkät kontrastit. Aurinkoisella säällä onkin yleensä paras kuvata varjossa, jossa kasvot ja iho näyttävät heleiltä ja varjot pehmeiltä. Auringon valoa voidaan käyttää luovasti esim. tulvivana vastavalona tai korostusvalona, jolloin se auttaa korostamaan mallin muotoa. Myös sadesäällä ja iltahämärällä voidaan tehdä kuvia, joissa vähäinen valo ja varjot luovat ainutlaatuisen tunnelman. Ikkunan pehmeässä luonnonvalossa kuvatut potretit ovat ikilemppareitani. Hyvä hääkuvaaja osaa näyttää hääparin ”kauniissa valossa”.

Upea tausta

hääpotretti kesäisessä järvimaisemassa
Hääpotrettien miljöönä toimii upeasti kaunis maisemakohde.

Muotokuvan taustaksi sopii hyvin vähäeleinen sileä pinta erityisesti silloin, kun taustan ei haluta vievän liikaa huomiota itse kuvan kohteelta. Perinteisesti taustana on toiminut joko kangas tai kartonki studiossa tai seinä ulkokuvissa. Persoonallinen, elävä seinäpinta tai kaunis rakennus voikin olla todella upea tausta hääpotreteille. Nykyään on tavallista, että hääpotretin taustaa käytetään kertomaan tarinaa hääparista. Kuvausmiljöö valitaan yhteistyössä parin kanssa heidän mieltymyksiensä mukaan. Usein paikka voi olla parille jollakin tavalla henkilökohtainen, jolloin kuviin saadaan lisää syvyyttä. Luonnossa kuvaaminen on yleistynyt, ja henkeäsalpaavan upeita hääpotretteja näkee otetun mitä erilaisemmissa vuoristoissa, rantakalliolla ja metsämaisemissa. Itse kuuluun niihin, joihin nämä maisemapotretit kolahtaa, ja suosittelenkin luontomiljöön harkitsemista omien hääkuvien kuvauspaikaksi jokaiselle luonnossa viihtyvälle hääparille. Luontoelämys keskellä hektistä hääpäivää nimittäin rauhoittaa ja tuo hienon lisän päivän tunnelmaan.

Onnistunut mallien asettelu, katseet ja eleet

Iloinen hääpari Herttoniemen kartanonpuistossa puistonpenkillä
Kuvasta huomaa, että parilla on hauskaa. Sulhanen seisomassa puistonpenkillä rikkoo perinteisen potretin dynamiikkaa ja tekee kuvasta kiinnostavamman.

Hääparin asennoilla ja asettelulla on suuri merkitys kuvan onnistumiseen. Hyvässä hääkuvassa katseet ja eleet kertovat läheisyydestä, lämpimistä tunteista ja sitoutumisesta toiseen. Asennoissa luonnollisuus ja rentous ovat tärkeitä, sillä jännitys ja stressi näkyvät kuvissa helposti. Hääpari voi olla lähekkäin ja koskettaa toisiaan, jolloin kuviin saadaan intiimiä hellyyttä. Hymykin nousee helposti kasvoille, kun rakas ihminen on aivan lähellä.

On tärkeää, että kuvaaja pyrkii luomaan rennon ilmapiirin kuvaustilanteeseen juttelemalla ja kysymällä parin fiiliksiä. Jos hymy näyttää jähmettyvän paikoilleen, saatan laittaa kameran pois hetkeksi ja antaa parille hetken aikaa rentoutua. Joskus minulla saattaa olla mielessäni joku tietty asento, jota haluaisin yrittää kuvassa. Jos kyseinen asento ei kuitenkaan tunnu hääparista luontevalta, se ei toimi kuvassakaan. Usein parhaat kuvat vain tapahtuvat. Hääpari itse haluaa tehdä jotakin erikoista hetken mielijohteesta tai vaikkapa halata spontaanisti. Silloin valokuvaajan haasteena on olla kamera valmiina ja reagoida nopeasti. Fiiliksen aitous tarttuu myös kuvaan.

Mielenkiintoa ja vaihtelua potretteihin voidaan tuoda luovalla mallien asettelulla, vaikkapa kasvattamalla parin välimatkaa toisistaan ja leikkimällä katseiden suunnilla — oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Pari voi ajaa vaikkapa tamdem-pyörällä tai seisoa käsillään… Ja tietenkin myös se perinteinen asento, jossa pari seisoo vierekkäin ja katsoo kameraan, voi olla todella upea, kun vain ilmeet ovat kohdallaan!

Onnistunut sommittelu

Hääpari Helsingin tuomiokirkon pylväiden välissä.
Tuomiokirkon pylväät ja laajakulmainen linssi luovat kuvaan monumentaalisen vaikutelman. Hääpari erottuu monotonisen kuvan keskipisteenä.

Kuvan sommittelulla rajataan ulos epäolennainen ja sisällytetään kuvaan tarinan, tunnelman ja visuaalisen toimivuuden kannalta tärkeitä elementtejä. Hyvässä hääkuvassa taustalla ei ole häiritseviä elementtejä, jotka vievät huomion hääparista. Muotokuvauksen perussääntöjen mukaan tarkistetaan, että horisontti on suora, ihmisten päiden takana ei kulje häiritseviä viivoja tai puita kasva juuri pään kohdalta. Sommittelemalla kuva kultaisen leikkauksen mukaan niin, että kuvan kiintopisteet asetetaan keskikohdan sijasta kuvan reunakolmannekseen, saadaan aikaan harmoninen kokonaisuus.

Hyvässä kuvassa huomioidaan myös valo ja värit niin, että huomio kiinnittyy kokonaisuudesta hääpariin. Yleensä muotokuvauksessa käytettään keskipitkää linssiä, joka litistää muotoja ja saa kasvot näyttämään sopusuhtaisemmilta. Laajaalla linssillä saadaan kuitenkin enemmän ympäristöä kuvaan mukaan, ja taitava kuvaaja voi käyttää erilaisia linssejä saavuttaakseen haluamansa tuloksen. Kun perussäännöt on hallussa, sitä vapaammin niitä voi rikkoa.

Kuvankäsittely

Hääpotretti vehreällä joella, ennen ja jälkeen kuvankäsittelyn.
Hääpotretti ennen ja jälkeen kuvankäsittelyn.

Ammattivalokuvaaja käyttää yleensä kuvatessaan raakaformaattia, ja käsittelee kuvansa ennen niiden luovutusta tai julkaisua. Raakaformaatti mahdollistaa kuvien runsaankin käsittelyn jälkikäteen. Hienovarainen, luonnollisen vaikutelman antama kuvankäsittely on kuitenkin taitolaji, jonka oppii vain ajan kanssa tekemällä. Käsittely ei saa näyttää päälleliimatulta, vaan tarkoitus on vahvistaa haluttua tunnelmaa.

Vaikka kuva olisi miltei täydellinen suoraan kamerasta, tehdään sille yleensä vähintään perussäädöt: värin, kirkkauden, kontrastin ja terävyyden säädöt. Aina kaikki elementit kuvassa eivät kuitenkaan onnistu täydellisesti. Kuvattavan kasvot voivat olla liian varjoisat, taustalla saattaa olla jokin häiritsevä elementti tai hiussuortuva voi häiritä kuvan yleisilmettä liikaa. Silloin yksityiskohtaisella kuvankäsittelyllä voidaan pelastaa paljon. Yllä olevassa pilvisellä sadesäällä kuvatussa esimerkissä parin katsetta on kirkastettu, morsiamen kampausta hieman siistitty ja muutamia vesipisaroita poistettu sulhasen olalta. Pienillä jutuilla saadaan kuvan ilmettä siistittyä ja raikastettua.

Kokonaisen hääpäivän kuvien käsittelyyn menee kuvaajalta usein muutama työpäivä, ja työtunteja kuluu myös huolelliseen valmistautumiseen sekä yhteydenpitoon hääparin kanssa ennen häitä. Hyvät hääkuvat vaativat siis myös paljon muuta, kuin kuvaajan ilmaantumisen paikalle hääpäivänä.

Mikä sinun mielestäsi on tärkeintä onnistuneissa hääkuvissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *