Lasten kanssa lomalla // 10 vinkkiä parempiin lapsikuviin

Me pienten lasten vanhemmat kuvaamme lapsiamme ahkerasti arkena ja lomalla. Rakennamme oman elämämme perhealbumia, jonka merkitys on suuri paitsi meille, myös lapsillemme. Aina kuvista ei kuitenkaan tule loisto-otoksia, vaan ne tärähtävät ja valottuvat pieleen helposti. Toisinaan tuntuu hankalalta ylipäänsä saada lapsi osumaan ruutuun!

Hiihtolomien alla ajattelin kerätä vähän vinkkejä lasten kuvaukseen liittyen, sillä juuri lomalla on enemmän aikaa olla yhdessä ja tallentaa niitä ainutlaatuisia hetkiä, jolloin lapset vielä ovat lapsia. Nämä vinkit ovat yleispäteviä kaikkeen lasten kuvaukseen, joten olen valinnut esimerkkikuvat meidän omasta ”perhealbumista” sekä kesä- että talvitouhuista.

Tärkeää ei ole niinkään se, millä kuvaa. Hyvällä kännykkäkameralla on mahdollista ottaa onnistuneita kuvia ainakin valoisaan päiväsaikaan. Edistyneillä säätömahdollisuuksilla varustettu pokkari tai järjestelmäkamera ja valovoimainen linssi mahdollistavat kuitenkin kuvaamisen myös vaikeammissa olosuhteissa sekä kuvan syväterävyyteen vaikuttamisen. Vaikka onnistuneiden kuvien ottaminen lapsista voi tuntua välillä haastavalta, nämä vinkit auttavat onnistumaan paremmin.

1) Mieti, mitä kuvaat

Mitä asioita oikeasti haluat muistaa? Onko esimerkiksi välttämätöntä kuvata jokainen nähtävyys ja sama poseerauskuva, jonka kaikki muutkin kuvaavat? Kuvaa sitä, mikä teille on merkityksellisintä. Voit kuvata yksityiskohtia, maisemaa laajemmin ja perheen yhteisiä aktiviteetteja. Sopikaa vaikkapa yhteinen kuvaushetki kesken päivän touhujen. Kun kuvaat lapsia, niin keskity lapsiin ja hyvän kuvan ottamiseen. Lapsia kuvatessa kaiken ei tarvitse olla kuitenkaan olla täydellistä ja ojossa!

2) Valo

Mieti, millainen valo kuvaustilanteessa on. Vältä suoran salaman käyttöä, ja opettele havainnoimaan vallitsevaa valoa. Suora auringonvalo on haastava kuvauksen kannalta, sillä se polttaa helposti puhki valoisan osan kuvasta ja varjot jäävät helposti liian tummiksi. Varjossa valo on sen sijaan kauniimpi ja pehmeämpi. Jos kasvot tuntuvat jäävän liian varjoisiksi, voit pyytää kuvattavia nostamaan tai kääntämään kasvoja hieman valonlähdettä (taivas, ikkuna, valaisin) kohti, ja huomaat heti eron kuvassa. Sisätiloissa upein, maalauksellinen valo löytyy ikkunoiden läheisyydestä. Pyydä lapsi ikkunan viereen, pidä käsi vakaana ja voilà – sisäinen taiteilijasi on syntynyt.Lapsi kynttilänvalossa

3) Kuvaa lapsen tasolta

Polvistu alas, konttaa ja ryömi. Näin saat paremman kontaktin lapsiin ja heidän maailmaansa, sekä kiinnostavampia kuvakulmia kuviisi. Juttele lapselle ja pyri kiinnittämään hänen huomionsa itseesi, jos haluat hänen katsovan kuvassa kameraan. Hassuttele tai sano jotain hauskaa. Voit myös hämätä kuvattavia ja näpsäistä kuvan silloin, kuin he eivät osaa odottaa sitä.

4) Pidä kamera vakaana

Pidä puhelin tai kamera niin vakaana, kuin mahdollista. Näin minimoit kuvan tärähtämisen. Tue kameraa molemmilla käsillä, nojaten käsivarsia vartaloosi. Hämärässä voit yrittää kuvata ilman salamaa pitämällä kameran vakaana esimerksi tukemalla sen tasoa tai jalustaa vasten – tämä toimii, jos myös kohde on suhteellisen liikkumatta. Käytä kuitenkin salamaa tarvittaessa, ja tallenna myös ne hetket, joita et muuten saa tallennettua.Lumiukko ja lapsi

5) Tausta

Rauhoita tausta. Mieti, mitä haluat kuvassa näkyvän. Voitko pyytää lapsia siirtymään hieman niin, ettei taustalle jää ylimääräisiä ihmisiä, likaisia astioita tai rumaa tolppaa? Ehkäpä taustalla näkyy kaunis maisema tai nähtävyys? Liikkumalla itse voit etsiä parhaan kuvakulman.

6) Ota useita kuvia

Ota monta kuvaa samasta tilanteesta, niin että sinulla on useita kuvia, joista valita onnistunein otos. Valitse kuvista ne, joissa ilmeet, sommitelu ja tarkennus ovat osuneet parhaiten kohdilleen. Poista lopulta epäonnistuneet kuvat, niitä et tarvitse!Lasten kuvaus ulkona

7) Älä kuvaa väkisin

Älä yritä kuvaa lasta tilanteessa, jossa hän ei viihdy. Pyri pitämään kuvaustilanne rentona. Parhaat kuvat syntyvät usein spontaaneista tilanteista – siitä, kun nauru on aitoa ja lapset leikkivät. Jos lasta ei huvita poseerata, älä pakota häntä siihen. Kuva voi olla merkityksellinen ja toimiva, vaikka lapsi olisi selin kameraan.

8) Ole mukana kuvissa

Jos sinä olet se, joka yleensä kuvaa, pidä huoli, että olet itse mukana joissakin kuvissa. Vuorotelkaa kuvaajan roolissa tai pyydä ohikulkijaa kuvaamaan koko poppoo. Voit myös käyttää kameran ajastinta ja kiirehtiä kuvaan mukaan.Lapsikuvaus isän sylissä

9) Käsittele kuvat kevyesti

Valitse kuvista parhaat, nosta tarvittaessa kuvan kirkkautta ja kontrastia, suorista kuvien linjat ja rajaa kuvaa tarvittaessa kiinnittääksesi huomion olennaiseen. Älä säilytä epäonnistuneita kuvia, ne vain vievät säilytystilaa.

10) Säilytä kuvat hyvin

Järjestä kuvasi selkeisiin kansioihin ja muista myös pitää huolta varmuuskopioinnista! Älä anna viruksen tai kovalevyn hajoamisen hävittää tärkeitä muistojasi. Jos esimerkiksi säilytät kuviasi tietokoneesi kovalevyllä, on hyvä käytäntö säilyttää niitä myös pilvipalvelussa sekä ottaa säännöllisin väliajoin kopio tiedostoista myös erilliselle ulkoiselle kovalevylle. Teetä kuvia halutessasi myös paperikuviksi albumiin tai kehystä parhaat kuvat seinälle.Tyttö ja ohikulkeva koiraMuista pitää hauskaa! Älä katsele koko lomaasi kännykän tai kameran linssin läpi, vaan keskity nauttimaan olostasi, niin saat lomasta enemmän irti ja läheisetkin kiittävät. Muista, että muutama hyvä kuva on lopulta arvokkaampi muisto, kuin sata kuvaa sinne päin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *