Isä ja poika, perhekuvaus, Siru Danielsson Photography, Helsinki

Mitä isät ajattelevat perhekuvista?

Saan yli 90% perhekuvaustiedusteluista äideiltä. Kokemukseni mukaan äiti on usein se henkilö perheessä, joka päättää perhekuvien hankkimisesta. Äiti suunnittelee kuvauksen, etsii mieleisensä valokuvaajan, on tähän yhteydessä ja miettii, mitä kuvaukseen puetaan päälle. Isät tuntuvat olevan asiasta vähemmän kiinnostuneita, tai ainakin vähemmän aktiivisia.

Miksi näin on? Eivätkö perhekuvat merkitse isille yhtä paljon kuin äideille? Vai eivätkö äidit anna heille mahdollisuutta? Vai onko syy sittenkin meissä valokuvaajissa, joiden viestintä vetää puoleensa lähinnä äitejä? 

Selvittääkseni isien ajatuksia perhekuviin liittyen, tein pienen kyselyn kuvaamieni perheiden isille. Sain kiinnostavia vastauksia kuudelta isältä, jotka avasivat kokemuksiaan perhekuvista.  

Kaipaavatko isät erilaisia kuvia kuin äidit?

Kiinnostukseni isien suhteesta perhekuviin heräsi, kun satuin eräänä päivänä kysäisemään mieheltäni, mitä hän ajattelee ottamastani kuvasta, jossa hän on esikoisemme kanssa. 

Hän seisoo kuvassa auringonkukkapellossa, ja pitää 5-vuotiasta tyttöämme sylissään. Heidän nenänsä koskettavat ja molemmat hymyilevät. Vasemmalta tulvii keltaista ilta-auringon valoa. Kuvan tunnelma on herkkä ja välittävä. Minä näen kuvassa jotakin siitä valtavasta rakkaudesta ja niistä uhrauksista, joita tiedän mieheni tehneen lasten vuoksi. 

Mies kuitenkin vastasi kysymykseeni, että vaikka kuva onkin kaunis, se tuntuu hänestä kuin mainokselta. Eihän elämä oikeasti näytä niin seesteiseltä. Normaalisti arkemme on kiireistä, sotkuista ja pinna kiristyy aika usein. Vaikka lapset ovat rakkaita, he osaavat olla tekemättä asioita niinkuin me aikuiset toivoisimme, ja se on välillä yllättävän raskasta. 

Ehkäpä hän haluaisi nähdä itsensä ja lapsensa hieman realistisemmissa kuvissa? Vieroksunhan minäkin liiallista hempeilyä! Ehkäpä hieman enemmän huumoria ja rosoisuutta auttaisi asiaa… 

Jään selvittämään asiaa hänen kanssaan. Nyt haluan jakaa teille, mitä kyselyyni vastanneet isät kertoivat minulle!

Mies kuitenkin vastasi kysymykseeni, että vaikka kuva onkin kaunis, se tuntuu hänestä kuin mainokselta. Eihän oikeasti elämä näytä noin seesteiseltä.

Muistoja omasta lapsuudesta

Olen aina rakastanut vanhojen perhekuvien katsomista, ja halusin tietää, mitä ne merkitsevät isille. Kaikki vastaajat kertoivat omistavansa jonkin verran valokuvia omasta lapsuuden perheestään. Vaikka vanhoja valokuva-albumeita ei tullut katseltua usein, isät kertoivat, että vanhojen perhekuvien arvo tuntui kasvaneen oman perheenlisäyksen myötä. Kuvia oli mukava katsella erityisesti lasten kanssa yhdessä. 

“Omistan (valokuvia lapsuudestani). Kuvissa tehdään yhdessä asioita tai sitten näissä poseerataan. Kuvat ovat hyvin rakkaita ja tärkeitä etenkin nyt kun on oma perhe.”

“… Tykkään katsella ja yhdistää kuvia vanhoihin muistoihin ja tyttärenikin tykkää hakea albumeita ja katsella kuvia kanssani ja kysellä kuvista.”

“… Kuvat merkitsevät paljon, sillä niissä on konkreettinen jälki/muisto siitä millainen olen pienempänä ollut. Silloin niiden arvo on minusta ollut vielä suurempi, kun kännyköitä jne. ei ollut näin helposti käytettävissä”

Lapsuuden kodissa suurimmalla osalla kuvia säilytettiin albumeissa, ja muutamia kuvia oli myös esillä lipaston päällä tai kehystettynä seinälle. Useimmissa perheissä kuvien katseluun ei kuitenkaan ollut käytetty juurikaan aikaa. 

Perhekuvaus kotona, isä ja tytär, Helsinki

Kuka päätti kuvauksesta ja osallistuiko isä kuvauksen suunnitteluun?

Kaikki vastaajat kertoivat, että valokuvaajalla käynti oli ollut puolison ajatus, mutta he olivat nopeasti lämmenneet ajatukselle, ja lähteneet hyvillä mielin mukaan. Kaikki ajattelivat, että valokuvaajalla käyminen olisi hyvä idea, vaikkakin kuvauksen hinta mietitytti osaa.

“Idea tuli puolisolta. Minusta kuitenkin idea vaikutti heti hyvältä ja olin täysin mukana. Mikäli puolisoni ei olisi asiaa ehdottanut, niin uskoisin, että olisin jossain vaiheessa keskustellut perhekuvauksesta puolisoni kanssa. Puolisoni ehti tehdä tämän kuitenkin ensin.”

“Puolison idea, kiva saada kauniita kuvia lapsesta ja koko perheestä. Hinta kyllä mietitytti.”

“Idea oli puolisoni. Ajattelin ensin ”here we go again” kunnes totesin itsekseni, että onpa hyvä käydä valokuvattavana ammattilaisen luona ja saada taltioitua vauvavuoden perheemme edes kerran. Jo aiemmin otetuista omista hääkuvista jäi arvostus valokuvaajia kohtaan.”

Osa isistä otti osaa kuvauksen suunnitteluun ja vaatevalintoihin, mutta toisissa perheissä äidillä oli vahvempi näkemys, jota noudatettiin. 

“Kävin ostamassa itse koko perheen vaatteet, ettei vastasyntyneen vauvan kanssa tarvitsisi lähteä kauppaan. Vaimoa konsultoin puhelimessa ja laitoin kuvia vaatevaihtoehdoista, mutta itsekin halusin rennot ja oman tyylin mukaiset sekä käytännölliset vaatteet meille kaikille.”

“Osallistuin suunnitteluun ja valmistautumiseen antamalla oman mielipiteeni, jotka puolisoni huomioi, mutta varsinaisen suunnittelun ja päätökset teki puolisoni.”

“En osallistunut, vaatteetkin valittiin puolestani. :) ”

Isä ja tytär, perhekuvaus, Helsinki

Millaisia ajatuksia perhekuvaus herätti?

Isät olivat hyvin yhtä mieltä siitä, että kuvaus oli positiivinen ja mukava kokemus. He myös kokivat, että kuvauksessa käyminen oli ajan ja rahan arvoista, ja kävisivät mielellään kuvauksessa uudestaan. Kuvauksen hinta oli ainoa asia, joka nousi esille mahdollisena esteenä uusille kuville.  

“Kuvaus jätti vain positiivisia ajatuksia. Kaikkiaan koko prosessi oli melko vaivatonta, varsinkin kun puolisokaan ei stressannut mm. vaatteiden suhteen kovin paljoa.”

“Se oli oikein positiivinen kokemus. Erityisesti lasten ilmeet ja eleet. :) ”

“Kävisin uudelleen. Mielestäni on tärkeää jättää lapsille onnistuneita kuvia perheestä. Uskon, että he arvostavat niitä myös.”

“En oikein seuraa kuvauksiin liittyvää hintatasoa ja olin vähän yllättynyt hinnoista. Koen sen kyllä olleen rahan ja ajan arvoista, mutta en oikein tiedä olisiko perhekuvat jatkossa tarpeellisia kun taloudellinen tilanne on nyt tiukempi. Muuten kyllä ehdottomasti.”

Valmiisiin kuviin oltiin tyytyväisiä. Isät pitivät ajatuksesta, että kuvassa on jonkun toisen näkemys ja tulkinta tilanteesta. Kuvia katsoessa koettiin iloa, onnea ja rakkautta. 

“Iloa ja onnellisuutta. Lapsemme usein katselevat esillä olevia perhekuviamme, joka tuntuu minusta mukavalta.”

“Mukavia muistoja, positiivista mieltä, hymyjä. :) ”

Millaisia kuvia isät itse toivoisivat perheestään? 

Kun kysyin, millaisia kuvia isät sitten toivoisivat omasta perheestään, rentous ja elettävän hetken näkyminen korostuivat vastauksissa. 

“Minusta on kiva nähdä perheeni kuvassa, missä näkyy, miten perhe on kasvanut ja muuttunut. Toisaalta pidän myös tilannekuvista, missä välittyy juuri se eletty hetki jollain tavalla.”

“Ajattomissa luonnollisissa kuvissa, joissa nykypäivä kuitenkin ilmenee niin vaatetuksen, valokuvattavien asettelun kuin taustan kautta (esim. maisema/luonto/rakennus). Kuvien tulisi tietysti myös olla näyttäviä. :)”

“Ulkokuvaus olisi mukava, samoin tilannekuvat. Mahdollisimman rennot siis, ei pönötyskuvia.”

Pienen haastatteluni perusteella näyttäisi siltä, että vaikka äidit ovat usein se aktiivisempi osapuoli perhekuvien ottamisessa ja otattamisessa, se ei tosiaankaan tarkoita, etteivät isät arvostaisi kuvia yhtä paljon. 

Isät kokivat kuvauksen positiivisena ja merkityksellisenä kokemuksena, ja sanoivat valmiiden valokuvien tuovan hyvää mieltä ja iloa heille sekä koko perheelle.

Ehkäpä isät jäävät kuvausprosessissa taka-alalle juuri siksi, että kuvausten markkinointi on hyvin usein äideille suunnattua. Myönnän, että olen tehnyt niin itsekin tottumuksesta, koska a) äidit ottavat minuun yleensä yhteyttä ja b) koska olen itsekin äiti, ja pystyn jakamaan äitien kanssa henkilökohtaisia kokemuksia vanhemmuudesta juuri äitiyden näkökulmasta. 

Haluaisinkin tästä eteenpäin puhua tasapuolisemmin ja tasa-arvoisemmin kaikille vanhemmille yhteisistä kokemuksistamme. Haluan rohkaista isiä ja kaikkia vanhempia olemaan aktiivisempia ja hankkimaan juuri haluamansa näköisiä perhekuvia. Haluan rohkaista myös äitejä ottamaan isät mukaan kuvausprosessiin entistä enemmän!

Perhekuvat ovat tärkeitä ja kuuluvat kaikenlaisille ja kaikennäköisille perheille ja pareille – yhdessä ja yksinhuoltajille.

Rentoa ja rakkaudentäyteistä isänpäiväviikonloppua kaikille!

Vauvakvuaus metsässä, Helsinki, Siru Danielsson Photography

Jaa mielipiteesi