Vinkit parempiin lapsikuviin, Siru Danielsson Photography, Helsinki

10 vinkkiä: Näin otat parempia lomakuvia lapsista!

Kesä! Kesä, kesä kesä! 

Hiekkaa varpaissa, värikkäät jädetötteröt ja auringon vaalentamat kutrit… Näistähän on pakko saada kuvia, etteivät ne unohdu koskaan! 

Tässä siis muutama vinkki lasten kesäpuuhien kuvailuun.

Tärkeää ei ole niinkään se, millä kuvaat. Kännykällä tai pokkarikameralla on mahdollista ottaa onnistuneita kuvia, kunhan kiinnittää hieman huomiota kuvan sommitteluun ja valo-olosuhteisiin. Järjestelmäkamera ja valovoimainen linssi mahdollistavat kuitenkin kuvaamisen myös vaikeammissa olosuhteissa sekä kuvan syväterävyyteen vaikuttamisen. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua löytämään uusia näkökulmia lapsen tai lastesi kuvailuun!

1) Mieti, mitä kuvaat

Mitä asioita oikeasti haluat muistaa? Onko esimerkiksi välttämätöntä kuvata jokainen nähtävyys ja sama poseerauskuva, jonka kaikki muutkin kuvaavat? Kuvaa sitä, mikä teille on merkityksellisintä. Voit kuvata yksityiskohtia, maisemaa laajemmin ja perheen yhteisiä aktiviteetteja. Sopikaa vaikkapa yhteinen kuvaushetki kesken päivän touhujen. Kun kuvaat lapsia, niin keskity lapsiin ja hyvän kuvan ottamiseen. Lapsia kuvatessa kaiken ei tarvitse olla kuitenkaan olla täydellistä ja ojossa!

Pienen lapsen kädet, lähikuva, Siru Danielsson Photography, Helsinki

2) Valo

Mieti, millainen valo kuvaustilanteessa on. Vältä kasvokuvien ottamista suorassa auringonvalossa. Kirkkaana kesäpäivänä kannattaa hakeutua kuvaamaan tasaiseen varjoon, vaikkapa rakennuksen sivustalle tai puiden varjoon. 

Suora auringonvalo on haastava kuvauksen kannalta, sillä se polttaa helposti puhki valoisan osan kuvasta ja varjot jäävät helposti liian tummiksi. Varjossa valo on sen sijaan pehmeämpi, imartelevampi ja helpommin hallittavissa, erityisesti liikkuvan lapsen kanssa. 

Opettele havainnoimaan valoa kuvattavan kasvoilla. Mistä suunnasta valo tulee? Näetkö kasvoilla varjoja? Pyydä lasta nostamaan tai kääntämään kasvoja hieman valonlähdettä (taivas, ikkuna) kohti, ja huomaat heti eron kuvassa. 

3) Kuvaa lapsen tasolta

Kyykisty alas kuvaamaan, konttaa tai vaikka ryömi! Näin saat paremman kontaktin lapsiin ja heidän maailmaansa, sekä kiinnostavampia kuvakulmia kuviisi. Juttele lapselle ja pyri kiinnittämään hänen huomionsa itseesi, jos haluat hänen katsovan kuvassa kameraan. Hassuttele. Voit hämätä kuvattavaa ja näpsäistä kuvan silloin, kuin he eivät osaa odottaa sitä.

4) Pidä kamera vakaana

Pidä puhelin tai kamera niin vakaana, kuin mahdollista. Näin minimoit kuvan tärähtämisen. Tue kameraa molemmilla käsillä, nojaten käsivarsia vartaloosi. Jos luonnonvaloa riittää, vältä salaman käyttöä.

Lapsi ja koira, lapsikuvaus, Siru Danielsson Photography, Helsinki

5) Tausta

Rauhoita tausta. Mieti, mitä haluat kuvassa näkyvän. Voitko pyytää lapsia siirtymään hieman niin, ettei taustalle jää ylimääräisiä ihmisiä, outoja linjoja tai rumaa roskista? Ehkäpä taustalla näkyy kaunis maisema tai nähtävyys? Liikkumalla itse voit etsiä parhaan kuvakulman. Ota kuvia ihan läheltä ja kauempaa.

6) Ota useita kuvia

Ota monta kuvaa samasta tilanteesta niin, että sinulla on useita kuvia, joista valita onnistunein otos. Valitse kuvista ne, joissa ilmeet, sommitelu ja tarkennus ovat osuneet parhaiten kohdilleen. Poista lopulta epäonnistuneet kuvat, niitä et tarvitse!

7) Älä kuvaa väkisin

Älä yritä kuvaa lasta tilanteessa, jossa hän ei viihdy. Pyri pitämään kuvaustilanne rentona. Parhaat kuvat syntyvät usein spontaaneista tilanteista – siitä, kun nauru on aitoa ja lapset leikkivät. Jos lasta ei huvita poseerata, älä pakota häntä siihen. Kuva voi olla merkityksellinen ja toimiva, vaikka lapsi olisi selin kameraan. 

Lapset rakastavat olla kuvattavana, kun he saavat itse päättää, millainen kuva otetaan! Miettikää yhdessä, millaisia kuvia lapsesta olisi hauska ottaa. 

Äiti ja lapsi luonnossa, Siru Danielsson Photography, Helsinki

8) Ole mukana kuvissa

Jos sinä olet se, joka yleensä kuvaa, pidä huoli, että olet itse mukana joissakin kuvissa!  Vuorotelkaa kuvaajan roolissa tai pyydä ohikulkijaa kuvaamaan koko poppoo. Voit myös antaa lapsen ottaa kuvan sinusta. 

9) Käsittele kuvat kevyesti

Valitse kuvista parhaat, nosta tarvittaessa kuvan kirkkautta ja kontrastia, suorista kuvien linjat ja rajaa kuvaa tarvittaessa kiinnittääksesi huomion olennaiseen. Älä säilytä epäonnistuneita kuvia, ne vain vievät säilytystilaa.

10) Säilytä kuvat hyvin

Järjestä kuvasi selkeisiin kansioihin ja muista myös pitää huolta varmuuskopioinnista! Älä anna viruksen tai kovalevyn hajoamisen hävittää tärkeitä muistojasi. Jos esimerkiksi säilytät kuviasi tietokoneesi kovalevyllä, on hyvä käytäntö säilyttää niitä myös pilvipalvelussa sekä ottaa säännöllisin väliajoin kopio tiedostoista myös erilliselle ulkoiselle kovalevylle. Teetä kuvia halutessasi myös paperikuviksi albumiin tai kehystä parhaat kuvat seinälle.

Pieni poika, lapsikuvaus miljöössä, Siru Danielsson Photography, Helsinki

Muista pitää hauskaa! Älä katsele koko lomaasi kännykän tai kameran linssin läpi, vaan keskity nauttimaan olostasi, niin saatte kaikki lomasta enemmän irti. Muista, että muutama hyvä kuva on lopulta arvokkaampi muisto, kuin sata kuvaa sinne päin.

Oliko näistä vinkeistä hyötyä? Jäikö mielen päälle kysymyksiä tai kommentoitavaa? Jätä kommentti tai laita mulle viestiä somessa. Olisi kiva kuulla sinusta!

Instagram: @sirudanielsson Facebook: @sirudanielssonphotography

Jos haluat lukea lisää lapsen kuvaamisesta sisätiloissa, käy lukemassa vinkkini sisäkuviin täältä: Parempia kuvia lapsista? – Vinkit lasten valokuvaamiseen sisätiloissa

Jaa mielipiteesi