Kuvauksista

Tulen paikan päälle kotiinne tai juhlapaikalle kuvaamaan, sinne missä elämä tapahtuu. Kuvaan myös mielelläni luonnossa: pihalla, metsässä tai vaikkapa meren rannassa. Minulla on käytössäni studio Helsingin Metsälässä, jos kuvaus studiolla tuntuu teille sopivammalta. Teen kuvauksia lähinnä pääkaupunkiseudulla, mutta matkustan mahdollisuuksien mukaan myös muualle Suomeen. Kuvausajat sovitaan ensisijaisesti tiistaista perjantaihin klo 9-18 välille tai lauantaille klo 9-16 välille.

Ota yhteyttä täältä.

For information in English, please contact me. I’m happy to tell you more!


Hääpotretit sekä dokumentaarinen hääkuvaus

Kun suunnittelette häiden järjestämistä ja mielessä pyörii paljon asioita, kannattaa muistaa antaa pari ajatusta myös valokuvaukselle. Kun hääpäivä on vietetty, jäävät valokuvat jäljelle ja niiden avulla hääpäivän tapahtumiin voi palata yhä uudestaan. Hyvät valokuvat säilyttävät muistoja hääparin onnesta, juhlavieraista, päivän tapahtumista ja tunnelmasta sekä tarkoin suunnitelluista yksityiskohdista.

Dokumentoin hääpäivän tapahtumia rennosti ja myötäeläen. Ennen h-hetkeä tapaamme esimerkiksi kahvikupposen ääressä, tutustumme ja juttelemme teidän toiveista kuvaukseen liittyen. Näin teidän on helpompi rentoutua kameran edessä ja minun helpompi kuvata juuri teidän näköisiä kuvia. Pyrin dokumentoimaan tapahtumia sellaisina kuin ne ovat, ja käytän pääasiassa luonnonvaloa valaisukeinona tavoittaakseni tilanteen tunnelman. Rakastan kuvata luonnossa samoin kuin särmikkäässä kaupunkiympäristössä.

Hääpotretit kuvataan yleensä joko ennen tai jälkeen vihkimisen. Potrettien kuvaamiselle kannattaa varata n. 1-2 tuntia aikaa, ja suosittelenkin kuvien ottamista ennen vihkimistä, etteivät vieraat joudu odottelemaan. Jos potretit kuvataan ennen vihkimistä, voidaan ottaa myös kuvia hääparin ensinäkemisestä juhlavaatteissa. Potrettikuvauksessa rentous on tärkeää, sillä jännitys ja stressi näkyvät kuvissa helposti. Pyrin luomaan rennon ilmapiirin kuvaustilanteeseen. Usein parhaat kuvat vain tapahtuvat, ja fiiliksen aitous tarttuu myös kuvaan.

Kerron mielelläni lisää, ota yhteyttä. Voit myös lukea lisää hääpotreteista ja niiden syntymisestä blogistani.

Olivat häänne sitten pienet tai suuret, perinteiset taikka vähemmän tavalliset, olisi ilo päästä niitä kuvaamaan!

Vastasyntyneen kuvaus

Vastasyntyneen kuvauksessa on kyse vauvan ensimmäisten, nopeasti katoavien hetkien ikuistamisesta. Kuvaamalla vauvaa alle kaksiviikkoisena on mahdollista taltioida vauvan sikiömäinen, unelias olemus, suloiset rypyt ja mutrut sekä pikkuruinen koko upeisiin, tunteita herättäviin kuviin. Vauvan kehitys ja kasvu on nopeaa, ja jo kuukauden vanha vauva voi näyttää kuvissa hyvin erilaiselta. Vastasyntyneet ovat luuston luutumattomuuden vuoksi joustavampia, ja niitä on mahdollista asetella sikiömäisiin asentoihin.

Vauvan ja äidin mukavuus ja hyvinvointi ovat aina kuvauksen lähtökohtana. Synnytyksen jälkeen perhe on usein väsynyt, ja äiti voi olla erityisen herkässä tilassa fyysisesti ja henkisesti. Pyrin suorittamaan kuvauksen mahdollisimman nopeasti, mutta stressittä: vauvaa saa välillä halia, syöttää ja vaippaa vaihtaa. Varaan kuvaukselle aina paljon aikaa, että hyvät kuvat saadaan varmasti otettua.

Missä kuvaus tapahtuu?

Vastasyntyneen kuvaus voidaan järjestää joko studiollani Metsälässä tai kotonanne. Studiolla kuvaan vauvakuvausta varten tarkoitetun säkkituolin päällä ja valaisen salamavalolla. Studiokuvissa käytän studion rekvisiittaa, taustakankaita, erilaisia kääreitä ja asusteita luodakseni kauniita, tyyliteltyjä muotokuvia vauvasta. Kotikuvauksen ideana on lifestyle-tyyliset dokumentaarisemmat kuvat. Kotona kuvaan luonnonvalolla ja sisällytän kuviin mukaan kodin tunnelmaa, hoitotilanteita ja perheen kanssakäymistä. Myös kotiin voin ottaa mukaan muutamia kankaita ja rekvisiittoja, mutta pääpaino on kuvata vauvaa ja teidän elämäänne sellaisena kuin se on.

Milloin kuvaus kannattaa tehdä ja varata?

Paras aika vastasyntyneen kuvaukselle on vauvan ensimmäisten kahden viikon sisällä, mieluiten 5-12 päivän ikäisenä. Yli kahden viikon vanhaa vauvaa on hankalampaa saada asettumaan unisiin kuviin sikiöasennossa. Kuvausaika kannattaa varmistaa muutama kuukausi ennen syntymää, mutta aina voi kysellä aikoja lyhyelläkin varoitusajalla. Kuvauspäivä sovitaan yleensä n. viikon päähän lasketusta ajasta. Kun vauva sitten syntyy, päivää voidaan tarvittaessa siirtää. Kuvausajat sovitaan yleensä arkiaamulle tai -aamupäivälle.

Miten voimme valmistautua kuvaukseen kotonamme?

Käytän pääasiassa luonnonvaloa vastasyntyneiden kuvaamiseen, joten ikkunaverhot ja –kaihtimet on hyvä avata etukäteen joka puolella kotia. Voimme sitten valita valon kannalta parhaita kuvauspaikkoja.

Lämmitys on hyvä säätää mahdollisimman suurelle kuvauksen ajaksi. Tuon myös mukanani pienen lämpöpuhaltimen. Otamme kuvia vauvasta ilman vaatteita tai vähissä vaatteissa, ja on tärkeää, että vauvalla on lämmin ja hyvä olla. Kannattaa pukeutua itse kevyesti!

Kuvaamista helpottaa, jos vauva on kuvauksen alkaessa mahdollisimman uninen. Kannattaa pyrkiä pitämään vauvaa hereillä ja aktiivisena tunnin, pari ennen kuvausta, jotta kuvaaminen sujuisi helpommin vauvan nukkuessa. Vauvan kanssa voi seurustella tai yrittää vaikkapa kylvettämistä. Jos vauva on hereillä osan kuvauksesta, saamme hänestä varmasti kauniita kuvia myös silmät auki.

Vauva kannattaa syöttää ennen kuvaamisen alkua kunnolla, jotta hänellä on mahdollisimman tyytyväinen ja mukava olo. Kuvauksen aikana vauvaa voi tietenkin syöttää tarvittessa, niin monta kertaa kun on tarvis! Monelle imettäjälle myös imetyskuvat voivat olla tärkeä muisto vauva-ajasta.

Koti on hyvä rauhoittaa kuvauksen ajaksi ylimääräisestä hälinästä, jotta vauva (ja äiti/isä) tuntee olonsa rauhalliseksi ja mahdollisimman rennoksi. Isommille lapsille voi olla hyvä keksiä tekemistä muualla. Yhteiskuvat sisarusten kanssa voidaan ottaa kuvauksen aluksi/lopuksi. Voitte laittaa rauhallista musiikkia soimaan kuvauksen taustalle. Se rauhoittaa tilannetta ja peittää kameran ääniä.

Tiedän millaista on olla pienen vauvan vanhempi, eikä kotia todellakaan tarvitse puunata kuvausta varten! Suosittelen kuitenkin järjestämään olohuonetta hieman ja petaamaan vanhempien sängyn kuvausta varten.

… Entäpä studiolla?

Kuvaamista helpottaa, jos vauva on kuvauksen alkaessa mahdollisimman uninen. Kannattaa pyrkiä pitämään vauvaa hereillä ja aktiivisena tunnin, pari ennen studiolle lähtöä, jotta kuvaaminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti vauvan nukkuessa. Vauvan kanssa voi seurustella tai yrittää vaikkapa kylvettämistä.

Vauva kannattaa syöttää muutama tunti ennen studiolle lähtöä, ja studiolle saavuttaessa, jotta hänellä on mahdollisimman tyytyväinen ja mukava olo. Kuvauksen aikana vauvaa voi tietenkin syöttää tarvittessa, niin monta kertaa kun on tarvis!

Vauvan vaippa kannattaa jättää löysäksi ja pukea hänet kiristämättömiin vaatteisiin, jotta vältetään mahdolliset painaumat ihossa.

Studiolla on normaalia lämpimämpi, joten aikuisilla saattaa tulla kuuma. Kannattaa pukeutua itse kevyesti ja ottaa mukaan juomapullo. Otamme kuvia vauvasta ilman vaatteita tai vähissä vaatteissa, ja on tärkeää, että vauvalla on lämmin ja hyvä olla.

Kannattaa ottaa mukaan naposteltavaa tai välipalaa, sillä kuvaus saattaa venyä usean tunnin mittaiseksi.

Täytyykö meidän tuoda/varata rekvisiittaa?

Studiolta löytyy rekvisiittaa: taustakankaita, neulepipoja, vilttejä, kääreitä, koristepantoja ym., joista voimme yhdessä valita teille mieleisiä kuvissa käytettäviksi. Voitte myös itse varata vilttejä tai neuleasusteita kuvia varten. Erilaiset pehmeät tekstuurit ja neutraalit sävyt näyttävät kuvassa hyviltä. Vauvat ovat aina suloisia, myös ilman hattuja tai koristeita, joten välttämättä ylimääräistä rekvisiittaa ei tarvita.

Mitä jos vauvani sotkee vilttejäsi tai välineitäsi?

Vauvat kakkaavat ja pissaavat, se on normaalia, eikä haittaa kuvauksia. On kuitenkin hyvä pitää muutama ekstrapyyhe/harsovaippa lähellä vahinkoja varten. Vauvaa voidaan kuvata myös vaipan kanssa, ja piilottaa vaippa vaikkapa kauniin kapalovaipan tai vaippahousujen sisään. Pesen kaikki käytetyt viltit ja liinat kuvausten välissä hygieniasyistä. Vaihtovaatteetkin pidän mukana kaiken varalta.

Minulla on mielessäni juuri tietynlainen kuva, pystytkö ottamaan samanlaisen?

Saan usein pyyntöjä juuri tietynlaisesta kuvasta, ja pyrin toki mielelläni toteuttamaan toiveita. Täysin samanlaista kuvaa on kuitenkin miltei mahdotonta toteuttaa, sillä kuvaustilanteeseen vaikuttavat monet tekijät, mm. valon laatu ja määrä, kuvauspaikka, materiaalit sekä vauvan taipuisuus, ulkonäkö ja mieliala. Kannattaa sanoa ääneen kaikki ideat ja toivomukset kuvien suhteen mahdollisimman ajoissa etukäteen, niin voin ottaa ne paremmin huomioon.

Mitä muille perheenjäsenille kannattaa pukea päälle?

Suosittelen lämpimästi vanhempia olemaan mukana osassa kuvista! Pukeutukaa rennosti omannäköisiinne vaatteisiin, joissa olonne tuntuu mukavalta. Neutraalit värit (mm. musta, valkoinen, harmaat, beiget, pastellit…) toimivat parhaiten. Logot, tekstit ja kuviot vaatteissa eivät ole suositeltavia. Kannattaa käyttää hieman aikaa laittautumiseen, niin että on hyvä ja mukava olla. Kuiva iho käsissä ja jaloissa on hyvä rasvata ja kynnet siistiä, jos haluatte kuvia vauvasta esim. isän käsivarsilla. Myös sisarukset voi pukea yksinkertaisiin, yksivärisiin vaatteisiin (värejä voi toki käyttää).

Voiko vauvalleni sattua jotain?

Vauvan turvallisuus ja hyvinvointi ovat minulle tärkeitä. En pidä vauvan asettelusta hänelle epäluonteviin asentoihin, vaan päätän kuvausasennot vauvan taipuisuuden mukaan. Joissakin tapauksissa voin pyytää vanhemmilta apua varmistaakseni vauvan turvallisuuden. Jos joku asia mietityttää, saa kuvauksen keskeyttää kaikissa tilanteissa ja kertoa huolenaiheista.

Kauanko kuvaus kestää?

Kuvaus voi kestää parista tunnista muutamaan tuntiin (max. 4h) riippuen vauvan mielialasta ja nukkumisesta. Kärsivällisyys ja rauhallisena pysyminen ovat tärkeitä kaikille kuvauksissa mukana oleville. Vauva aistii helposti, jos äiti on turhautunut tai levoton. Ottakaa rennosti!

Vauva- lapsi- ja perhekuvaus

Lapsikuvaus dokumentoi lapsen kasvua ja kehitystä kauniina, juuri sellaisena kuin hän on. Touhutessaan kuvauksen aikana lapsi viihtyy ja persoonallisuus tulee esiin. Lasta voi kuvata minkä ikäisenä tahansa, mutta erityisen suosittuja ovat puoli- ja yksivuotiskuvaukset. (Puolivuotiaan kuvausta voi hyvin lykätä hieman, ja varata aika vasta sitten, kun lapsi on oppinut istumaan.) Jokaisessa ikävaiheessa on kuitenkin omat ominaispiirteensä, jotka ovat kuvauksen arvoisia. Samaan kuvaustuokioon voi halutessaan yhdistää sisarus- tai perhekuvauksen.

Perhekuvaus on mainio tapa viettää aikaa yhdessä. Perhekuvaus voidaan järjestää jonkin merkkipäivän yhteyteen, tai ihan muuten vaan. Kuvat perheestä yhdessä ovat arvokkaita muistoja, ja kehystettynä esille kotiin vahvistavat lapsen identiteettiä perheen osana. Lahjakortti perhekuvaukseen on myös hyvä lahjaidea läheiselle.

Missä on paras paikka kuvata?

Lapsi- ja perhekuvaukset onnistuvat hienosti ulkona karkeasti n. huhtikuusta lokakuulle. Pienten lasten kanssa ulkokuvaus talvikuukausina voi olla haastavaa, mutta aikuisten ja isompien lasten kanssa sekin onnistuu päiväsaikaan, kunhan vaan vaatetus on sopiva. Ulkomiljöö valitaan asiakkaan kanssa yhdessä, ja miljööstä valitaan muutamia eri kuvakulmia. Kuvaus onnistuu myös sisätiloissa, esim. kotona tai studiollani Metsälässä.

Mikä on sopiva kuvausaika?

Miljöökuvauksissa valon määrä ja laatu vaihtelevat runsaasti vuodenaikojen mukaan, joten kesäaikaan paras kuvausvalo on aamulla tai illalla tunti pari ennen auringonlaskua, talvella taas keskipäivällä. Studiolla voi kuvata mihin aikaan tahansa. Lapsen päivärytmi kannattaa ottaa huomioon teille sopivaa kuvausaikaa sopiessa. On tärkeää, että lapsi on mahdollisimman pirteä kuvauksen aikana.

Miten voimme valmistautua kuvaukseen?

Syökää ja levätkää hyvin ennen kuvausta, niin kaikilla on mukavaa.

Voitte varata mukaan esineitä, joista pidätte, leijan, pallon, kirjan, jonkun pelin… Myös piknik-viltti voi olla hyvä olla mukana.

Valitkaa sellaiset vaatteet, joissa viihdytte, ja joissa olo on omasta mielestä kaunis ja mukava. Kannattaa valita kaikille samantyyliset vaatteet, vaaleat neutraalit sävyt (kerma, vaaleaharmaa ja -ruskea, pehmeä beige ja pastellit jne..) toimivat aina. Myös kirkkaammat värit sopivat, jos ne tuntuvat teidän perheen näköisiltä. Logot, tekstit ja kuviot vaatteissa eivät ole suositeltavia. Kannattaa käyttää hieman aikaa laittautumiseen, niin kuvauskin sujuu rennommin. Kuiva iho käsissä ja jaloissa on hyvä rasvata ja kynnet siistiä. Vinkki erityisesti äideille: ottakaa itsellenne aikaa laittautua niin, että olo on hyvä. Teidän mielialanne ja rentoutenne heijastuu helposti koko muuhun perheeseen!

Millainen kuvaustilanne on?

Ottakaa kuvausaika rentona yhdessäolona perheen kanssa. Kaikissa kuvissa ei tarvitse katsoa kameraan eikä hymyillä. Ohjaan kyllä asentojanne, mutta usein parhaat kuvat syntyvät tilanteista, joissa hymy ja nauru ovat aitoja. Otan useita erilaisia kuvia, ja saatan napsia samastakin tilanteesta useita otoksia varmistaakseni, että saan täydellisen ruudun.