Lifestyle-kotikuvaus vauva 3 kuukautta, Siru Danielsson Photography, Helsinki

Mitä on lifestyle-perhekuvaus?

Oletko törmännyt ihaniin, rentoihin ja tunteita herättäviin perhekuviin? Sellaisiin, joissa näkyy aito vuorovaikutus, tunteet, liike ja suloiset yksityiskohdat?

Rentoa yhdessäoloa kuvastava lifestyle-perhekuvaus on rantautunut myös Suomeen viime vuosien aikana, ja yhä useampi perhe toivookin kuviltaan juuri lifestyle-kuville ominaista lämminhenkistä ja iloista tunnelmaa, luonnollista fiilistä ja toiminnallisia hetkiä.

Itse tutustuin genreen muutama vuosi sitten, ja olen löytänyt sen kautta omalle työlleni tonneittain syvempää merkitystä ja iloa.

Mutta mitä lifestyle-perhekuvaus oikein on, ja miten se eroaa muista perhekuvaustyyleistä?

Tavoitteena tallentaa merkityksellisiä hetkiä

Lifestyle-perhekuvaus on valokuvaustyyli, jonka tavoitteena on tallentaa merkityksellisiä perhekuvia. Merkityksellisyyttä tavoitellaan sekä perheenjäsenten välisen yhteyden kuvaamisen että perheelle merkityksellisen kuvauspaikan valinnan kautta.

Lifestyle-perhekuvaus asettuu jonnekin perinteisen perhepotrettikuvauksen ja ulkopuolelta tarkkailevan dokumentaarisen kuvauksen välimaastoon. Kuvaaja ohjaa kuvaustilannetta luodakseen kuvia, jotka kertovat tarinaa perheen aidosta olemuksesta ja sen hetkisestä elämäntilanteesta. Ohjaamalla kuvaaja pyrkii luomaan vuorovaikutusta ja aitoja tunteita perheenjäsenten välille. Kuvista syntyy ennen kaikkea tärkeitä muistoja perheelle itselleen.

Kuvaaja ohjaa kuvaustilannetta luodakseen kuvia, jotka kertovat tarinaa perheen aidosta olemuksesta ja sen hetkisestä elämäntilanteesta.

Valokuvaaja jakaa kuvaushetken yhdessä perheen kanssa, vierellä kulkien. Kuvaaja näkee ja tuntee tilanteet kameran kautta ja kuvittaa näkemäänsä. Erilaisten tunteiden lisäksi perheen tarinaa auttavat kertomaan laajat maisemalliset kuvat ja pienet yksityiskohdat: kosketukset, katseet, tuulessa lentävät hiukset tai lapsen pehmeät posket.

Lifestyle-perhekuvauksen taustalla on ajatus siitä, että koska elämä ei ole täydellistä, ei myöskään perhekuvien tarvitse olla täydellisen aseteltuja ja viimeisteltyjä. Arki ja elämä saavat näkyä kuvissa ylä- ja alamäkineen.

Kuvaus sopii kaikenlaisille pareille ja perheille odotus- ja vastasyntyneen kuvauksista perhekuvauksiin. Kuvauksessa voi olla mukana useampikin sukupolvi!

Kuvaustilanne on rento ja joustava

Kuvauksessa edetään kuvaajan ohjaamana, kuitenkin joustavasti perheen pienimpien ehdoilla. Kuvaukseen mahtuu paljon yhteistä leikkiä, kävelyä, haleja ja pusuja. Kuvauksen aikana voidaan ottaa kuvia useilla eri kokoonpanoilla lapsista ja vanhemmista, yhdessä ja erikseen. Kun valokuvaajan ja kuvattavien välillä on etukäteen rakennettu yhteisymmärrys ja luottamus, kuvaus on rento ja hauska kokemus koko perheelle.

Perhe voi tulla paikalle omana itsenään, ja perheen oma tyyli saa näkyä myös vaatevalinnoissa. Kuvaus sujuu mukavasti, kun kaikilla on levännyt olo, vatsat täynnä ja mukavat vaatteet päällä.

Kuvauspaikka voi olla perheen oma koti tai muu ympäristö, joka on perheelle tärkeä tai mieluinen. Tuttu kuvauspaikka on helppo ja mukava paikka olla kuvattavana myös lapsille. Kuvien valaisuna toimii yleensä miljöössä vallitseva luonnonvalo, jota kuvaaja käyttää luovasti valaistakseen kuvan tunnelmaa tukien.

Perhe voi tulla paikalle omana itsenään, ja perheen oma tyyli saa näkyä myös vaatevalinnoissa.

Kuvat auttavat säilyttämään tärkeimpiä muistoja

Me haluamme vaalia kauniita ja tärkeitä muistoja elämästämme. Lifestyle-perhekuvaus auttaa muistamaan yhä uudelleen: Miten elämä mullistui odotusaikana. Millaista oli, kun vauva tuli kotiin. Miltä tuntui opetella olemaan vanhempi askel askeleelta. Miten pehmeältä tuntui koskettaa lapsen poskea. Miltä koti tuntui ja tuoksui.

Kuvilla on valtava merkitys meille vanhemmille, mutta ne kertovat myös tärkeää tarinaa lapsen omasta lapsuudesta, ja auttavat lasta näkemään itsensä rakastettuna ja tärkeänä osana perhettä. Pienellä lapsella ei ole kykyä muistaa ensimmäisten vuosiensa tapahtumia, joten valokuvat toimivat tärkeänä todisteena niistä.

Kuvat ovat kauniita taideteoksia esillä pidettäväksi, albumissa selailtavaksi, katsottavaksi ja jaettavaksi. Ne tuovat hymyn huulille ja ilahduttavat vielä vuosienkin jälkeen.

10 syytä rakastua lifestyle-perhekuvaukseen:

  1. Kuvaus on arvonanto ja rakkaudenosoitus tärkeimmille ihmisille.
  2. Kuvat auttavat vahvistamaan perheen yhteyttä ja näkemään sen jäsenet tuoreesta näkökulmasta.
  3. Kuvista tulee taideteoksia, jotka herättävät iloa tuovat hymyn huulille.
  4. Lapset nauttivat, kun saavat nähdä itsensä rakastettuina.
  5. On voimauttavaa nähdä myös itsensä kauniina yhdessä rakkaittensa kanssa!
  6. Kuvien avulla on mahdollista palata tärkeisiin muistoihin yhä uudelleen.
  7. Kuvat kertovat historiaa tulevillekin sukupolville.
  8. Kuvaukseen saa tulla juuri sellaisena kuin on!
  9. Kuvaus voidaan järjestää teille helpossa ja tutussa paikassa.
  10. Kuvaus on hauskaa yhteistä tekemistä!

Jaa mielipiteesi