Lapsikuvaus kotona, sisarukset- Siru Danielsson Helsinki

Parempia kuvia lapsista? – Vinkit lasten valokuvaamiseen sisätiloissa

Siru Danielsson Photography – Helsinki, Espoo, Vantaa

Me vanhemmat kuvaamme lapsiamme enemmän tai vähemmän. Koronaepidemian aikana olen ainakin itse huomannut valokuvaavani ja videoivani lastemme touhuja vielä paljon normaalia enemmän.

Kuvat ovat kuitenkin usein enemmänkin räpsyjä ja tilanteiden tallentamista, kuin onnistuneita muotokuvia lapsista. Onnistuneiden kuvien ottaminen vaatiikin sen, että varaa kuvaukselle aikaa ja keskittyy yhteiseen puuhaan hetkeksi.

Ajattelin antaa muutaman vinkin, jotka voit ottaa käyttöön saman tien lastasi tai lapsiasi kuvatessa. Näiden vinkkien tarkoitus ei ole opettaa valokuvauksen tekniikkaa, vaan antaa käytännön ohjeita, jotka auttavat sinua ottamaan rennompia, tunnelmallisempia ja parempia valokuvia omista lapsistasi.

Lasten valokuvaamiseen pätee hienosti tämä armollinen sanonta: tehty on parempi kuin täydellinen! Tätä päivää emme saa takaisin, ja huomenna lapset ovat jo piirun verran isompia. Kannattaa siis lähteä kuvaamaan lapsia rohkeasti niillä kyvyillä, jotka itsellä on tällä hetkellä.

Kirjoitin vinkit ajatellen erityisesti sisätiloissa kuvaamista.

1. Kuvaamisen pitää olla kivaa! Kuvaamisen tulisi olla lapselle hauskaa ja mukavaa puuhaa. Tunnustele siis lapsen tunnelmia ja kuvaa silloin, kun lapsi on hyvällä tuulella ja halukas olemaan kuvauspuuhissa mukana.

2. Kuvaa silloin, kun lapsi on pirteä. Yleensä paras aika pienen lapsen kuvaamiseen on aamusta tai heti päiväunien jälkeen, kun hän on virkeä. Varaa kuvaukselle aikaa tunnin verran, se riittää hyvin, mutta ei ole liian pitkä aika lapselle keskittyä. Kun lapsi väsyy, älä jatka väkisin.

3. Valo tekee valokuvan. Kuvaa päivän valoisana aikana. Luonnonvalo riittää yleensä kuvaukseen hyvin. Sammuta kaikki sähkövalot huoneesta ja ympäriltä ja kytke salama pois päältä. Vedä huoneen verhot täysin auki, avaa sälekaihtimet ja anna luonnonvalon tulvia huoneeseen! Pehmeä sivuvalo toimii aina. Tuo siis lapsi ikkunan lähettyville, kylki kohti ikkunaa, ja kuvaa suoraan lapsen edestä tai viistosti ikkunan puolelta.

4. Paras kuvauspaikka on lapselle mukava. Kuvata voi missä vain. Mieti, missä lapsi viihtyy kotonanne. Itse tykkään kuvata lasta vanhempien sängyllä, erityisesti, jos sen vieressä on ikkuna. Sängyllä lapsi saa istuskella ja telmiä. Pyydä tarvittaessa apua varmistaaksesi lapsen turvallisuuden!

5. Sommittele rohkeasti. Rajaa kuva rohkeasti ja kuvaa juuri sitä, mikä tuntuu hyvältä. Leikittele eri kuvakulmilla, kuvaa lapsen tasolta, yläviistosta tai vaikkapa lattian tasolta.

6. Kohtaa lapsi lapsen tasolla. Anna lapsen leikkiä ja liikkua, ja kuvaa niitä asioita, joihin huomiosi kiinnittyy ja joita rakastat. Älä pakota hymyä, vaan juttele mukavia tai tee hassuja ääniä.

Toivottavasti näistä vinkeistä saat inspiraatiota, ja innostut ottamaan kameran käsiisi ajatuksella ja viettämään hauskan kuvaushetken lapsesi/lastesi kanssa.

Jos haluat lukea aiheesta enemmän, tilaa uutiskirjeeni, niin pääset lataamaan yksityiskohtaisemmat vinkit itsellesi. Ladattavissa ohjeissa on lisätietoa mm. siitä, mitä kuville kannattaa tehdä kuvauksen jälkeen.

Vinkit parempiin lapsikuviin, Siru Danielsson Photography, Helsinki

Tsemppiä ja rentoa meininkiä teidän päiväänne!

Jaa mielipiteesi