1-vuotiskuvaus perheen kanssa - Helsinki, Siru Danielsson Photography

Miksi kuvaan koko perhettä lapsikuvauksen yhteydessä?

Siru Danielsson Photography – Perhekuvaus, Lapsikuvaus Helsinki

Moni ottaa minuun yhteyttä, koska toivoo kuvia lapsestaan, vaikkapa 1-vuotispäivän kunniaksi. Mutta miksi myös vanhempien kannattaa valmistautua käymään kameran edessä?

Lapsen ja perheen kuvaaminen kulkevat kuvauksissani melkein poikkeuksetta käsi kädessä. Lapsi käy kuvauksen aikana joka tapauksessa hakemassa läheisyyttä ja turvaa vanhempiensa sylistä, ja olen kokenut, että minulle on luontevaa käyttää nuokin hetket hyväksi ja kuvata lasta vanhemman kanssa. Usein juuri kuvat perheestä yhdessä muodostuvat kuvauksen tärkeimmäksi anniksi sekä vanhemmille että lapselle itselleen. Tässä muutama ajatus siitä, miksi suosittelen kaikkia vanhempia uskaltautumaan kameran eteen lastensa kanssa.

Kannattaa käyttää tilaisuus perhekuvien ottoon hyödyksi

Montako sellaista kuvaa teillä on perheestänne, jossa kaikki ovat yhdessä? Vaikka yhteiskuvia löytyisikin, ovatko ne onnistuneita? Monissa perheissä toinen vanhemmista on se, joka valokuvaa enemmän, ja puuttuu usein itse kuvista. Hyvien, onnistuneiden perhekuvien määrä on suurimmalla osalla perheistä aika pieni. Toisaalta, lapset kasvavat nopeasti ja perhe näyttää joka vuosi vähän erilaiselta.

Kun käy valokuvaajalla, kannattaa ehdottomasti käyttää hänen osaamistaan hyödyksi, ja otattaa kuvia myös koko perheestä.

1-vuotiskuvaus perheen kanssa, Siru Danielsson Photogarphy -Helsinki

Lapsi on aina osa perhettä

Lapsi saa vanhemmiltaan kaiken tarvitsemansa. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpi on turvallinen suhde vanhempiin. Vaikka lapsi on oma persoonansa ja ihana luonteikas itsensä, pieni lapsi on vielä kiinni huoltajissaan. On luontevaa kuvata lasta äidin tai isän sylissä, jossa hänellä on turvallista ja mukavaa olla. Syli on pienelle lapselle tärkein paikka maailmassa.

Jos perheeseen kuuluu useampia lapsia, sisaruskuvat ovat usein perheelle todella tärkeitä. Sisarusten välinen yhteys on ainutlaatuista. Lapsella on myös henkilökohtainen suhde molempiin vanhempiinsa, ja siksi tykkään kuvata lasta myös erikseen molempien vanhempien kanssa.

1-vutiskuvaus, Siru Danielsson Photogarphy - Helsinki

Lapselle on tärkeää nähdä itsensä rakastettuna

Jokainen lapsi haluaa tuntea olevansa rakastettu ja odotettu. Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää, että lapsi kokee saavansa huomioita ja rakkautta joka päivä. Valokuvilla tuota kokemusta voidaan vahvistaa. Kun lapsi näkee itsensä valokuvassa vanhemman huomion ja hellyyden kohteena, se vahvistaa hänen itsetuntoaan.

Minulle on valokuvaajana tärkeää, että kuvistani välittyy perheen yhteys ja rakkaus. Valokuva voi kiteyttää kauniin hetken muistoksi, joka kulkee mukana hyvinä ja vaikeina hetkinä ja vahvistaa yhteyttä. Kun lapsi katsoo kuvia joskus tulevaisuudessa, hän voi miettiä: Muistan, miten hyvältä tuossa sylissä tuntui.

Perhekuvaus, Siru Danielsson Photogarphy - Helsinki

On arvokasta nähdä itsensä vanhempana

Vanhemmuus on haastavaa, ja varmasti me kaikki vanhemmat tunnemme välillä epäonnistuvamme lasten kanssa. Kun arki tuntuu suorittamiselta ja väsymys painaa, tiedän, ettei ajatus ihanasta perhevalokuvaushetkestä tunnu houkuttelevalta. Jos omaan hyvinvointiin ja ulkonäköön panostaminen on jäänyt myös vähille, moni haluaisi olla missä tahansa muualla, kuin kameran edessä.

Kuviin uskaltautuminen on kuitenkin ehdottomasti sen arvoista. On voimauttavaa nähdä itsensä toisen silmin, kauniina ja yhdessä rakkaittensa kanssa. Valokuvaaja osaa löytää teidän parhaat puolenne, ja keskittyä yhteyteen teidän välillänne. Itselleni ne kuvat, joissa olen lasteni kanssa yhdessä, ovat minulle kaikkein rakkaimpia.

Asiaa kannattaa miettiä myös pidemmällä aikavälillä: Kun kuvia katsoo vuosien päästä, ei ole merkitystä sillä, tunsitko olosi kuvauspäivänä lihavaksi tai laihaksi, kauniiksi tai rumaksi. Sillä on merkitystä, että te olette kuvissa yhdessä, ja että juuri tämä hetki on ainutlaatuinen teidän elämässänne.

Teidän perheenne on hyvä ja täydellinen juuri tänään, juuri sellaisena kuin se on.

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon sen uudelleen (ja uudelleen): Jos teidän perheenne arki tuntuu epätäydelliseltä ja mutkikkaalta, niin sitä se on kaikilla meillä muillakin. Teidän perheenne on hyvä ja täydellinen juuri tänään, juuri sellaisena, kuin se on. Perheenne elämä on kuvaamisen ja muistamisen arvoista juuri tänään.

Isä ja poika, Siru Danielsson Photogarphy - Helsinki

Perhekuvat kertovat historiaa

Onko sinulla valokuvaa, jossa olet yhdessä äitisi tai isäsi kanssa? Onko vanhemmistasi ylipäätänsä otettu kuvia silloin, kun olit pieni? Miltä sinusta tuntuu katsoa niitä nyt? Näemme vanhempamme niiden linssien läpi, jotka ihmisellä on katsoessaan rakasta ihmistä. Oma äiti on oma äiti, ja paras sellainen. Valokuvat vanhemmistamme, erityisesti yhteiskuvat heidän kanssaan, ovat meille arvokkaita. Valokuvat toimivat merkkipaaluina, joiden ympärille rakennetaan elämäntarinoita. Ei siis ole merkityksetöntä, millaisia valokuvia teistä on otettu.

Historiaa luodaan joka päivä, ja perhekuvat ovat osa historiankirjoitusta. Kun digikuvia otetaan nykyään miljardeja ja miljardeja, on myös entistä tärkeämpää panostaa kuvien laatuun ja tärkeiden kuvien teettämiseen paperille tai albumiin. Laadukkaalla paperilla kuvat säilyvät vuosia eteenpäin, jolloin lapset ja lastenkin lapset pääsevät näkemään, miltä elämänne näytti 2020-luvulla.

Yhteiskuvat ovat merkityksellisempiä

Rakastan kuvata lapsia! Lapset ovat ihania ja aidosti omanlaisiaan persoonia. Mutta kun saan kuvata lasta hänen vanhempiensa ja sisarustensa kanssa, asetelma muuttuu vielä kiinnostavammaksi, ja pystyn sisällyttämään kuviin paljon enemmän tarinankerrontaa, tunnetta ja syvyyttä.

Kuvaamalla lasta yhdessä perheensä kanssa, voin luoda merkityksellisempiä kuvia rakkaudesta. Lapsikuva ei ole enää vain potretti siitä, miltä lapsi näytti tuolloin, vain tarina siitä, miltä hänen elämänsä näytti ja tuntui tuolloin.

Lapsikuvaus, Siru Danielsson Photogarphy - Helsinki

Parhaimmillaan perhekuvat kertovat teidän tunteistanne toisianne kohtaan. Kuvista tulee luonteva osa teidän elämäntarinaanne, kuin pala suuresta palapelistä. Kuvien merkitys saa muuttua, ja tulee varmasti muuttumaankin ajan myötä. Ihmissuhteetkin muuttuvat ja elävät, mutta kuvat jäävät kertomaan tarinaa juuri tästä hetkestä.

Jaa mielipiteesi