Kesäinen perhekuvaus miljöössä, Helsinki - Siru Danielsson Photography

5 syytä, miksi kesäinen perhekuvaus on hyvä idea

Oletko koskaan törmännyt valokuvaajan ottamaan perhekuvaan, joka on pysäyttänyt sinut hetkeksi ja saanut sinut tuntemaan jotakin? Kuva on ehkä ollut niin kaunis tai todentuntuinen, että se on kiinnittänyt huomiosi. Ehkäpä kuva on saanut sinut miettimään omaa perhettäsi: ”Saisikohan meistäkin tuollaisia valokuvia?”

Mutta sitten muut asiat ovat vieneet mennessään ja asia on unohtunut?

Halusin jakaa muutaman ajatuksen siitä, miksi juuri nyt kannattaa palauttaa näkemäsi ihanat perhekuvat mieleen ja etsiä kuvaaja, jonka kuvissa on ”sitä jotakin”, inspiroitua ja toteuttaa haaveet oman perheesi kuvauttamisesta. Miksi juuri kesä on niin mainio aika käydä kuvauksessa ja hankkia muistoja tästä elämänvaiheesta teidän elämässänne?

Kesä on ohi nopeammin kuin huomaammekaan, mutta valokuvat auttavat säilyttämään muistoja

Toteutin meidän perheemme kuvaushaaveet viime kesänä. Mietin, kenen kuvista pidän erityisen paljon, ja millaisissa kuvissa tahtoisin nähdä oman perheeni. Otin yhteyttä taitavaan kollegaani Minna Sipiseen, joka tuli ikuistamaan meille ihanan, mutta samalla rankan elämänvaiheen. Esikoisemme oli kuusivuotias ja kuopuksemme puolitoistavuotias. Tasapainoilimme töiden, kahden päiväkodin ja edessä olevan muuton kanssa, yrittäen samalla nauttia kuopuksen pikkulapsivaiheesta ja temmellyksistä. 

Kuvasimme sateisen kelin sattuessa pääasiassa kotonamme, josta muutimme pian kuvauksen jälkeen pois. Kuviin jäi ihana muisto meille rakkaasta asunnosta. Sain istua rauhassa lasten kanssa sylikkäin, nauroimme ja tunnelma oli lämmin. Kuviin tallentui kauniilla tavalla perheemme dynamiikka ja lasten sen hetkinen olemus.

Pieni taaperomme on nyt ”iso poika” ja esikoinen menee ensi syksynä kouluun. Elämämme näyttää nyt hyvin erilaiselta, mutta kuvat auttavat muistamaan juuri tuon kesän ja palaamaan sen tunnelmiin. Nuo kuvat, jotka meistä otettiin, ovat minulle yksi arvokkaimmista asioista, joita omistan. Ajatuskin siitä, että kuvat olisivat jääneet ottamatta, tuntuu väärältä. 

Muistot ovat meille ihmisille niin tärkeitä, koska me rakennamme omaa historiaamme ja identiteettiämme niiden varaan. Perhekuvissa kiteytyy yhteen kaikkien perheenjäsenten muistot. Jokainen muistaa kuvauksen aikaisen elämäntilanteen omalla tavallaan, mutta kuva todistaa: kuljimme samalla polulla yhdessä, rakastaen ja toisiamme kantaen.

…kuvat, jotka meistä otettiin, ovat minulle yksi arvokkaimmista asioista, joita omistan. Ajatuskin siitä, että kuvat olisivat jääneet ottamatta, tuntuu väärältä.

Perhekuvia omasta perheestäni, valokuvaaja Minna Sipinen
Kuvat meidän perheestämme otti Minna Sipinen.

Miksi kannattaa käydä perhekuvauksessa juuri tänä kesänä?

1) Kesällä on enemmän aikaa

Loma ja kesän rauhallisempi elämänrytmi antavat aikaa valmistautua ja käydä kuvauksessa koko perheen kanssa. Vaikka monessa perheessä kesä täyttyykin normaalisti matkoilla ja aktiviteeteilla, luulen, että monella on tänä kesänä hieman normaalia enemmän aikaa vain olla. On helppoa siirtää kuvausta hamaan tulevaisuuteen, mutta tämä hetki on tärkeä. Eikö juuri nyt olisi mahdollisuus irrottaa aikaa kuvaukselle?

2) Kesään kuuluu yhdessäolo

Kesällä on ihana viettää yhteisiä päiviä. Kesään kuuluvat päivät rannalla ja erilaisissa aktiviteeteissa. Parhaat kesämuistot syntyvät yhteisestä tekemisestä ja kiireettömästä olemisesta. Kuvaus on parhaimmillaan hauskaa tekemistä yhdessä, josta jää ihania muistoja.

3) Kesällä luonto ja valo ovat kauneimmillaan

Suomen sää- ja valo-olosuhteet ovat kuvaamisen kannalta haastavia suuren osan vuodesta. Kesällä luonto on kuitenkin upeimmillaan ja valoa riittää vaikka muille jakaa! Luonto tulvii erilaisia vihreän sävyjä, ja kauniita kuvauspaikkoja löytyy joka makuun. Sateen sattuessa se tuo omanlaisensa tunnelman kuviin, ja toki kuvauksen siirtäminen vaikkapa kotiinne tai toiselle päivälle on aina mahdollista.

4) Rento fiilis ja kesätyyli = rennommat kuvat

Kesäfiilis näkyy kuvissa. Kun lapsillekaan ei tarvitse vetää toppaa päälle, kaikilla on remmompi olo. Ajattele kesämekkoja, hiekkaa varpaiden välissä, luonnonkukkia hiuksissa, hymyileviä silmiä, jotka kurkistavat ison jätskipallon takaa, niin tiedät, mitä tarkoitan!

5) Tämä kesä on ainutlaatuinen

Olemme viettäneet hyvin eriskummallisen kevään ja saamme nyt nauttia kesän lämmöstä ja lisääntyneestä vapaudesta. Monille kevät on tuntunut vaikealta tai ahdistavalta, ja on normaalia, että arjen ja työelämän normalisoituminen vie aikaa. Henkilökohtaiset huolet voivat painaa mieltä. Elämäntilanteestanne huolimatta teidän elämänne on kuitenkin arvokasta ja kuvaamisen arvoista juuri tässä hetkessä. Lasten lapsuus on tässä ja nyt, ja huominen näyttää varmasti erilaiselta. Tämä kesä on ainutlaatuinen.

Perhekuvaus Lauttasaaren rannalla - Siru Danielsson Photography

Palataan vielä niihin ihaniin, pysäyttäviin valokuviin. Teidänkin perheestänne on mahdollista ottaa mielettömän upeita kuvia. Haastan sinut ottamaan härkää sarvista, fiilistelemään ihania kuvia, miettimään, kuka olisi teidän perheellenne oikea kuvaaja (Jokaiselle löytyy varmasti sopiva!) ja varaamaan kuvauksen teille sopivalle ajankohdalle!

Kuvaus on investointi kaikkein tärkeimpiin ihmisiin, ja olen varma, että kuvat, jotka teistä otetaan, tulevat muistuttamaan teitä tästä kesästä, ja olemaan teille todella merkityksellisiä tulevina vuosina.

Just do it!

Jaa mielipiteesi