Siru Danielsson lifestyle-perhekuvaus Helsinki

4 vuotta yrittäjänä! Lue, millaista on työni lifestyle-perhekuvaajana.

Mietin, mitä haluaisin jakaa teille yritykseni Siru Danielsson Photographyn 4-vuotissynttäreiden johdosta. Mitä kiinnostavaa osaisin kertoa työstäni lifestyle-perhekuvaajana? Työni tuntuu niin henkilökohtaiselta, teenhän kaiken yrityksessäni käytännössä aivan yksin.

On kuulemma kuitenkin tärkeää katsoa taakseen ja nähdä, mistä on lähtenyt ja minkälaisen matkan on kulkenut. Pienistäkin saavutuksista saa ja pitääkin olla iloinen, niitä saa ja pitää juhlia. Haluan siis kertoa siitä, mikä on vienyt yrittäjyyttäni eteenpäin tähän asti.

Koska omista tekemisistä ei ole helppoa kirjoittaa, päätin tehdä itselleni haastattelun. Keksin kysymyksiä itselleni, vähän kuin haastattelisin jotakin toista valokuvaajaa. Mitä haluaisin tietää toisesta ihmisestä? Millaiset asiat ovat tärkeitä lifestyle-perhevalokuvaajalle?

Tekstistä muodostui vuoropuhelu itseni kanssa. Toivottavasti se antaa sinullekin ajattelemisen aihetta. :)

Miksi ryhdyit perhekuvaajaksi alunperin? 

Tein valokuvausopintojeni päätyttyä töitä retkeilytarvikemyyjänä, mutta minua alkoi kiehtomaan yrittäjyyden tarjoama mahdollisuus luovaan työhön omilla ehdoillani ja aikatauluillani. Halusin työskennellä valokuvaajana, mutta en ollut vielä löytänyt omaa intohimoani lasten ja perheiden parissa.

Olen ollut aina kiinnostunut ihmisyydestä ja inhimillisestä kokemusmaailmasta. Kun tulin ensimmäistä kertaa vanhemmaksi, ymmärsin, miten moninaisia tunteita vanhemmuus voi ihmisessä aiheuttaa, ja kiinnostuin kuvaamaan sitä. Halusin ottaa kuvia ihmisten välisestä yhteydestä, aidoista tunteista ja elämän ainutlaatuisuudesta. Aluksi en tavoittanut kuvillani sitä herkkyyttä ja tunnelmaa, mitä toivoin tulkitsevani, mutta viime vuosien aikana olen löytänyt tapoja, joilla välittää näkemääni ja kokemaani tavalla, joka koskettaa myös muita ihmisiä.

Mitkä ovat parhaat puolet työssäsi vauva- ja perhekuvaajana?

Mielenkiintoisten ihmisten tapaaminen, lasten ilon näkeminen ja ihmisten ainutkertaisissa perhetapahtumissa mukana oleminen ovat varmasti arvokkaimpia asioita työssäni. Toisinaan kuvia käsitellessäni hymy nousee korviin asti ja kyyneleet puskevat silmistä. On hienoa saada hyvää palautetta tyytyväisiltä asiakkailta, joille kuvat ovat ainutlaatuisia muistoja tärkeästä elämänvaiheesta. 

On ollut myös hienoa tutustua lahjakkaisiin valokuvaajakollegoihin, joilta olen oppinut ja saanut paljon. Bonuksena mainittakoot vielä ne kauniit auringonlaskut, jotka olisivat jääneet näkemättä ilman tätä työtä!

Mitä haasteita olet kohdannut kuluneiden neljän vuoden aikana?

Työ yksinyrittäjänä on ollut usein pitkiä työpäiviä ja turhautumista asioiden pyörittelyyn omassa päässä. Olen myös herkästi verrannut itseäni ja omia taitojani muihin ja kokenut keskinkertaisuutta, riittämättömyyttä ja väsymystä. En ole kovin hyvä ajankäytön suunnittelussa, enkä varsinkaan pitämään kiinni itse rakennetuista aikatauluista ja rakenteista. Sen vuoksi pikkulapsiperheen arjen ja oman työn yhteensovittaminen on tuntunut usein hankalalta. Toisaalta, nämä asiathan eivät koske vain meitä yrittäjiä, vaan taitavat olla nykyaikaisen työelämän peruskauraa!

Onneksi asioita, kuten ajankäytön hallintaa ja oman työn arvostusta voi oppia, ja näiden neljän vuoden aikana olenkin oppinut paremmin erottamaan mm. työ- ja vapaa-ajan toisistaan. 

Mitä tyytyväinen asiakas merkitsee sinulle? 

Asiakkaani ovat minulle kaikki kaikessa. Toimiva yrittäminen on tasapainoilua asiakkaiden toiveiden, oman vision, ajankäytön ja talouden kanssa. Koen, että asiakkaiden toiveiden täyttäminen on näistä se kaikkein tärkein, sillä yritys ei voi toimia ilman tyytyväisiä asiakkaita. Siksi olen valmis tinkimään toisinaan muista osa-alueista pitääkseni asiakkaani supertyytyväisinä, kunhan tasapainoon palataan taas pian.

Olen siitä onnellisessa asemassa, että asiakkaani ovat ihania tyyppejä, ja pääsen kuvausten aikana tutustumaan heidän elämäänsä hieman. Koen rikastuvani jokaisesta uudesta kohtaamisesta. 

Vauvan varpaat äidin kädessä - Siru Danielsson Photography, Helsinki

Kuvaatko paljon omia lapsiasi?

En kuulu niihin kuvaajiin, joilla on kamera kädessä koko ajan. Kuvaan lapsiani aina välillä, kun saan inspiksen siihen. Minua harmittaa, että en kuvannut 7-vuotiasta esikoistamme hänen vauva-aikanaan kameralla juuri ollenkaan! Tutustuin vauvakuvaukseen ylipäätänsä vasta hänen kasvettuaan vähäsen, ja oikeastaan hullaanuin siitä vasta kuopuksemme syntymän jälkeen, kun löysin luonnollisemman kuvaustyylin. 

Lasten kanssa tuntuu usein siltä, että käsiä ei riitä kameralle, kun ne ovat täynnä hommaa muutenkin! Huomaan myös usein ajattelevani, ettei meidän elämämme sotkuineen ja säätöineen ole tarpeeksi siistiä, kaunista tai trendikästä kuvatakseni sitä, mutta juuri tästä ajattelumallista yritän opettaa asiakkaitanikin pois… Elämä saa kyllä näkyä perhekuvissa!

Osaatko nimetä inspiroivia valokuvaajia tai yrittäjiä, jotka ovat auttaneet sinua eteenpäin?

Kun tutustuin pari vuotta sitten amerikkalaisen Elena S Blairin töihin ja koulutuksiin, hänen kuvaustyylinsä ja -filosofiansa kolahti minuun täysillä! Häneltä opin, miten jokaisesta perheestä on mahdollista ottaa rennon näköisiä ja merkityksellisiä kuvia. Häneltä opin myös, että vauvoja ei ole pakko koristella erilaisin rekvisiitoin ja asetella hankaliin asentoihin. Vauvathan ovat aivan täydellisiä juuri sellaisenaan! Hänen työstään inspiroituneena olen tarjonnut lifestyle-perhekuvauksia, joissa tavoite on kuvata perhettä ja sen yhteyttä sellaisena kuin se on.

Kotimaisista yrittäjistä haluaisin nimetä kaksi suurisydämistä ja aitoa tyyppiä, Luovia-podcastin Nani Härkösen ja Bisneskoulun Anja Kadziolkan. Molempien ääntä ja kiinnostavia vieraita olen kuunnellut kuvia käsitellessäni, ja molempien juttuja kuunneltuani olen aina vähän toiveikkaampi tulevaisuuden suhteen, ja vähän onnellisempi siitä, että olen uskaltanut lähteä yrittämään.

Missä yrityksesi on viiden vuoden kuluttua?

Toivon, että saan yhä olla tuomassa kuvillani iloa ja merkitystä sekä uusille että vanhoille asiakkailleni. Tavoitteenani on olla Suomen lähestyttävin, aidoin ja luotettavin perhekuvaaja!

Viiden vuoden kuluttua osaan vetää entistäkin selkeämpiä rajoja työ- ja vapaa-ajalle, sillä yrittäjänä oma hyvinvointi on todella tärkeää. Yrittäjätarinoissa tuntuu toistuvan burnoutit, ja olenkin miettinyt, onko menestyksekäs yrittäminen mahdollista ilman loppuunpalamista. Uskon, että se on, kun etenee sopivankokoisia harppauksia.

Olenkin halunnut tähän mennessä keskittyä yrittäjänä vain perhekuvauksiin pystyäkseni vastaamaan asiakkaideni tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Katsotaan, löytyisikö viiden vuoden sisällä tilaa jollekin muullekin perhekuvausten rinnalle!

Haaveilen kovasti erilaisista yhteistyöprojekteista kiinnostavien ihmisten ja yritysten kanssa, jotka jakavat samoja arvoja kanssani. Toivottavasti olen monta projektia rikkaampi muutaman vuoden päästä. 

Haluaisin myös olla tavalla tai toisella tukemassa kaikkia lapsia ja erilaisia perheitä parempaan arkeen ja elämään.

Mitä haluat sanoa lukijalle?

Katso taaksesi, ja näe mistä olet tullut ja kuinka pitkän matkan olet kulkenut. Haaveile ja aseta itsellesi pieniä ja suuria tavoitteita eri elämänalueilla, ei pelkästään työssä, ja kulje niitä kohti. Muista onnitella itseäsi ja juhlia tavoitteisiin pääsemistä!

Äläkä vertaa itseäsi muihin. Älä vertaa omaa alkuasi toisen keskikohtaan, tai omaa keskikohtaasi toisen loppuun, vaan kulje oma tiesi selkä suorana. Ole aina rehellinen itsellesi. 

Tukemalla toisiamme pääsemme yhdessä pidemmälle. 

4-vuotissynttäreiden kunniaksi julkaisen synttäritarjouksia maanantaista keskiviikkoon 24.-26.8.2020 somessa. Katso tarjoukset Instagram- tai Facebook-tililtäni joka päivä klo 9.00!

Kuvat minusta: Susanna Lönnrot

Jaa mielipiteesi