Newborn-kuvaus kotona - Mitä sen aikana tapahtuu?, Siru Danielsson Photography

Mitä odottaa newborn-kuvaukselta kotona?

Siru Danielsson Photography – Lifestyle-perhekuvaus ja newborn-kuvaus, Helsinki, Espoo, Vantaa

Newborn-kuvauksessa on kyse vauvan kuvauttamisesta valokuvaajalla pian syntymän jälkeen. Kuvaustyylejä on kuitenkin paljon erilaisia, ja lifestyle-tyylinen kotikuvaus poikkeaa paljonkin asetelluista studiovauvakuvista. Koska voi olla vaikea tietää, millaiset kuvat tuntuisivat itselle sopivimmilta, ajattelin hieman valottaa sitä, miksi itse koen kotona otetut newborn-kuvat niin merkityksellisiksi. 

Jutun kuvien kautta pääset tutustumaan erään newborn-kuvauksen kulkuun. Vauva oli perheen ensimmäinen lapsi, ja vanhempien lämpö ja rakkaus uutta tulokasta kohtaan olivat käsinkosketeltavia.

Newborn-kuvaus Helsinki, Siru Danielsson Photography
Aloitimme kuvaamalla vauvaa hänen omassa sängyssään.

Kuvat vauva-ajasta ovat ainutlaatuisia aarteita

Kun vauva tulee kotiin, perheen elämä mullistuu. Vauvan persoonaan tutustuminen, vauvanhoito ja uusi elämänrytmi vaativat opettelua ja totuttelua. Vauvan syöttäminen voi olla haastavaa, imetys tehdä kipeää ja vauvan öiset heräilyt väsyttää. Jos perheessä on vanhempia lapsia, on pikkusisaruksen syntymä myös vanhemmille lapsille suuri elämänmuutos. Kuitenkin joka kerta, kun menen vauvaperhettä kuvaamaan, se rakkaus, joka vanhemmilla on vauvaa kohtaan, on pysäyttävää. Juuri siitä lifestyle newborn -kuvauksessa on kyse.

Lifestyle newborn -kuvauksen kauneus piilee vauva-ajan ainutlaatuisuudessa, vanhempien venymisessä hoitajina väsymyksestä huolimatta, vauvan herkässä olemuksessa, kirkkaana tuijottavassa katseessa ja unisessa tuhinassa, pehmeissä kosketuksissa, maidontuoksussa…

“…joka kerta, kun menen vauvaperhettä kuvaamaan, se rakkaus, joka vanhemmilla on vauvaa kohtaan, on pysäyttävää.”

Kuvien kautta on mahdollista palata siihen ainutlaatuiseen hetkeen, jolloin aivan erityinen side yhdisti vauvan ja vanhemmat. Kuvien kautta voi myös käydä läpi niitä moninaisia tunteita, joita vauvan tulo perheeseen herätti. Kuvien ei tarvitse olla siloteltuja ja pumpulisia – eihän elämä vauvan ensi viikkoinakaan ole sellaista. 

Newborn-kuvaus kotona, Siru Danielsson Photography, Helsinki
Vauvalla on turvallinen olo vanhempien käsien lämmössä.
Vastasyntyneen kuvaus kotona, Helsinki
Vauva oli uninen ja rento, joten käärimme hänet löyhästi peittoon, ja kuvasin hänen untaan selinmakuulla eri kuvakulmista.
Vastasyntyneen kuvaus kotona, Siru Danielsson Photography
Käänsimme vauvan vatsalleen sikiöasentoon, jossa vauvan kädet ja jalat pysyvät turvallisen tuntuisesti vartalon painon alla. Vauvaa pidetään vatsallaan vain hetkellisesti.
Vastasyntyneen kuvaus vanhempien kanssa.
Vauvaa kuvataan eri kuvakulmista, vanhempien kanssa ja ilman.
Vauvakuvaus Helsinki, Siru Danielsson Photography
Unista vauvaa on mahdollista kuvata myös ilman vaippaa.
Vastasyntyneen kuvaus, yksityiskohdat, Siru Danielsson Photography
Jokainen vauva on oma persoonansa, ja siksi kuvaan myös suloisia yksityiskohtia.

Mitä lifestyle-kotikuvauksessa tapahtuu?

1) Valmistautuminen 

Kun olette ottaneet minuun yhteyttä ja olemme varanneet kuvausajan parin viikon sisään lasketusta ajastanne, kyselen teistä ja toiveistanne kuvien suhteen. Millaisia tyyppejä te olette? Millaiset kuvat olisivat teille tärkeitä? Mitä te haluaisitte muistaa ensimmäisistä päivistä vauvan kanssa? Nämä ovat tärkeitä tietoja minulle, kun valmistaudun kuvaukseenne.  

Lähetän teille myös infopaketin, jossa kerron, miten voitte valmistautua kuvaukseenne niin, että kuvaus sujuu rennosti ja mukavasti. Kerron myös esimerkiksi siitä, miten valitsette vaatteet kuvausta varten.

Kun vauvanne syntyy, kuvausaikaa voidaan tarvittaessa siirtää tilanteen mukaan. 

2) Juuri ennen kuvausta

Aamu vauvan kanssa voi olla mitä vain! Ja se on ihan OK! Jos ette ehdi siivota, käydä suihkussa tai laittautua ennen tuloani, sekin on ihan OK. Ehditte kyllä saavuttuani. Pari asiaa voitte kuitenkin tehdä ennen kuvausta jouhevoittaaksenne kuvausta. Sänky kannattaa pedata vanhempien makuuhuoneesta ja sälekaihtimet nostaa ylös ainakin makuuhuoneesta ja olohuoneesta. Lämmitystä voi myös säätää normaalia lämpimämmäksi, jotta vauvalla on hyvä olla vähissä vaatteissa.

Vauvaa kannattaa pyrkiä pitämään aktiivisena tunnin, pari ennen kuvausta, jotta hän olisi uninen kuvauksen aikana. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, sillä lifestyle-kuvaus mahdollistaa vauvan kuvaamisen joko unisena tai hereillä. 

3) Kun saavun paikalle

Kun saavun paikalle, juttelemme rauhassa kuulumisistanne samalla kun katselen kotianne ja päätän kuvauspaikan valon ja huoneen tunnelman perusteella. Voimme yhdessä siirrellä tavaroita tarvittaessa. Tuon nähtäväksenne myös valokuva-albumini ja muita kuvatuotteita, jotta pääsette tutustumaan niihin lähemmin.

Tässä vaiheessa on hyvin aikaa vielä imettää/vaihtaa vaippaa. Voimme myös miettiä yhdessä, millä asulla vauvaa kuvataan. Jos perheessä on isompia lapsia, juttelen heille rauhassa ilman kameraa. Pyrin luomaan rennon ja rauhallisen ilmapiirin, joka jatkuu läpi kuvauksen.

4) Sisaruskuvat ja koko perheen kuvaus

Pyrin kuvaamaan sisaruskuvat heti aluksi, kun isosisarus on virkeä ja kiinnostunut uudesta tilanteesta. Lasta kuvatessa mennään kuitenkin aina lapsen ehdoilla, jotta saadaan onnistuneita kuvia. Pikkusisaruksen syntymä on lapselle mullistava kokemus, eikä lapsi aina ole halukas poseeraamaan vauvan kanssa. Se on täysin normaalia eikä haittaa kuvausta. Lapsi saa näkyä kuvissa omalla tavallaan, vaikkapa vanhemman sylissä.

Yleensä kuvaamme aluksi myös koko perhettä yhdessä. Keskityn teidän väliseenne yhteyteen, ja pyydän teitä katsomaan ja koskettamaan toisianne, sillä niin saan rakkauden näkyväksi. 

5) Vauvan kuvaus

Vauvaa voidaan kuvata body päällä, kapaloituna, vaippasillaan tai kokonaan ilman vaatteita. Joka tapauksessa käytän yleensä vain lyhyehkön ajan vauvan kuvaamiseen yksinään. Yleensä paras ja helpoin paikka kuvata vauvaa on vanhempien sängyn päällä yksivärisen petauksen päällä. En asettele vauvaa monimutkaisiin asentoihin. Pyrin tallentamaan vauvan pikkuisen koon ja yksilölliset piirteet. 

Lifestyle perhekuvaus vastasyntyneen kanssa, Siru Danielsson Photography
Vauva viihtyy vanhempien sylissä.
Newborn-kuvaus kotona, Helsinki
Itkuisuus ja nälkäisyys saavat myös näkyä kuvissa.
Vastasyntyneen pulloruokinta, vauvakuvaus, Siru Danielsson Photography
Ruokailukuvat ovat intiimejä ja tärkeitä muistoja vauva-ajasta.

6) Vanhemmat ja vauva

Rakastan kuvata vauvaa vanhempien sylissä, joten ei haittaa yhtään, vaikka vauva ei rauhoittuisi yksinään kuvattavaksi ollenkaan kuvauksen aikana. Äidin ja vauvan suhde on aivan erityinen, enkä tiedä mitään kauniinpaa, kuin äiti vauva sylissään. Kuvaan mielelläni intiimejä imetyshetkiä, tyynnyttelyä ja iloisia jutteluhetkiä. Koen erittäin tärkeäksi kuvata vauvaa aina myös isän sylissä.

7) Pääsette jatkamaan päiväänne

Kuvaus kestää normaalisti n. 1-1,5 tuntia, ja sen aikana kerkeämme kuvata reilun määrän erilaisia kuvia. Pääsette pian jatkamaan päiväänne, lepäämään ja odottelemaan kuvien saapumista. Lähetän teille valmiit kuvanne tai esikatselugallerian kuvien valintaa varten kahden viikon sisällä kuvauksesta.

Rakastan vastasyntyneiden kuvaamista kotona! Kotikuvaukset ovat vauvaperheelle niin helppoja ja huolettomia, ja mikä tärkeintä, kotona otettuihin kuviin tallentuu paljon studiokuvia enemmän merkityksiä ja muistoja elämästänne juuri tässä kyseisessä hetkessä. Vauvan syntymän aikainen kotinne ja kodin tunnelma saavat näkyä kuvien taustalla.

Vauvaperheiltä saadun palautteen perusteella perheet ovat kokeneet kotikuvaustilanteen rennoksi, vapautuneeksi ja merkitykselliseksi. Tulemalla kotiinne vieraaksi kamerani kanssa minun on helpompi tallentaa otteita teidän elämästänne, juuri sellaisena kuin se on.

Onko sinulla kokemuksia kotikuvauksesta? Miltä valokuvaajan käynti tuntui? Entä mitä kuvat merkitsevät sinulle nyt?

Äiti ja vauva, Siru Danielsson Photography
Äidin ja vauva suhde on erityisen kaunis.
Isä ja vauva, Siru Danielsson Photography
Kuvat vauvasta vanhempien kanssa yhdessä ovat tärkeitä muistoja sekä vanhemmille että lapselle itselleen hänen kasvaessaan.
Vastasyntynyt vauva kotikuvaus, Helsinki

Jaa mielipiteesi